Pakettimatka vai omatoiminen saarihyppely? Mitä tapahtui yhdelle Thaimaan upeimmista rannoista? Thaimaa, Phi Phi Islands

Saaret elää turismilla

Matkustimme Danin kanssa muistelemaan vanhoja parin vuoden takaisia aikoja Thaimaassa Phuketissa ja Phi Phi -saarilla.  On hauska huomata miten mikään ei ole muuttunut parissa vuodessa, vai onko sittenkin?

Kansikuva: Traveldailymedia

Phuket

Phuket on Thaimaan suurin ja suosituin saari – ja yksi maailman hienoimmista. Phuketissa käy vuosittain miljoonia matkailijoita. Suosion syynä ovat Phuketin hiekkarannat: valkohiekkaiset rannat ovat pitkiä ja leveitä, ja meri saa turkoosin sävyjä. Joulukuu on sen kovinta sesonki aikaa. Useiden mielestä Phuket on turistirysä ja siltä se voikin päällisin puolin näyttää jos majoittuu Patong Beachillä (vilkkaimmassa keskittymässä). Saarelta löytyy kuitenkin myös paljon rauhallisia rantoja. Älä siis jumitu vain yhteen paikkaan, vaan lähde kiertämään saarta niin näet kuinka monipuolisesti saarella on tarjottavaa ja nähtävää.

Tasainen matkailijavirta on tehnyt Phuketin provinssista koko Thaimaan vauraimman, ja suurin osa paikallisista saakin elantonsa tavalla tai toisella turismin kautta. Turismi kattaa jopa 12 prosenttia koko Thaimaan taloudesta, mutta viime aikoina on herännyt huoli siitä, miten maa kestää yhä lisääntyvän turismin aiheuttamia rasitteita. Muita elinkeinoja saarella ovat esimerkiksi tinakaivostoiminta, kumin tuotanto sekä erilaisten hedelmien kuten ananaksen, kookoksen ja banaanin viljely.

Miksi matkustaa: Matkakohteena Phuket on super monipuolinen. Rantojen lisäksi Phuketissa on hostelleista, perus hotelleista, vuokrattavista asunnoista, bungaloweista ihan luksushotellehin asti erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Löytyy hyviä ravintoloita, hienoja kalastus- ja sukellusmaastoja ja upeita retkikohteita. Löytyy kulttuuria, nähtävyyksiä, shoppailumahdollisuuksia ja villiä yöelämää. Phuketista löytyy siis jokaiselle jotakin, niin perheille kuin pariskunnille, jopa reppureissaajalle. Phuketista löytyy myös vielä autioita hiekkarantoja, kun vaan jaksaa nähdä vähän vaivaa ja etsiä.

Miksi jättää välistä: Phuket on turhankin suosittu: saaren joutuu jakamaan viiden miljoonan muun turistin kanssa vuodessa. Ei sitä siis suotta turistirysäksi kutsuta.

Phi Phi Islands

Lähellä Phukettia on useita Thaimaan saariryhmiä, joista yksi on Phi Phi -saaret. Ne kuuluvat Krabin provinssiin. Ko Phi Phi Don on saarista suurin ja on niistä ainoa, jossa on vakituista asutusta. Ko Phi Phi Lee, joka on toiseksi suurin saarista, on suosittu uima- ja snorklauskohde. Neljä muuta, pienempää saarta, ovat nimiltään Bida Nok, Bida Nai, Koh Yung/Mosquito Island ja Koh Maiphai/Bamboo Island.

Phi Phille pääsee pienlaivoilla Puhetista tai Krabin Ao Nangista. Molemmat laivamatkat ovat n. 1-2 h kestoisia. Phi Phillä ei ole ajoneuvoja (paikallisilla skootterit poikkeus) ja siksi siellä ei ole myöskään varsinaisia teitä, ainoastaan polkuja. Liikkuminen tapahtuu siis jalan tai taksiveneillä.

Miksi matkustaa: Saarien upeat rannat ja jylhät vuoret hurmaavat takuulla jokaisen ensi näkemältä. Vesi on kristallin kirkasta ja turkoosin sinistä – melkein kuin Malediiveilla olisi. Saarilta löytyy autioita rantoja enemmän kuin Phuketista ja paljon hyviä snorklaus- ja sukelluskohteita. Saaret ovat kuin paratiisisaaria ja todellakin näkemisen arvoisia.

Miksi jättää välistä: Turismi on vallannut nämäkin paikat ja ajoituksella on iso merkitys upeista maisemista nauttimisessa. Päiväsaikaan turistit on liikkeellä, ja jos upeimmille rannoille haluaa ilman turistirysää, tulee liikenteessä olla joko ennen tai jälkeen pahimman ruuhka-ajan. Moni kuitenkin on tästäkin ottanut jo opikseen ja rauhallisinta aikaa kohteisiin on vaikea nykyään ennakoida.

Pakettimatka vs. omatoimimatka vertailussa

Hinnat ja käytännön asiat

Pakettimatka

Pari vuotta sitten ostimme valmis pakettimatkan Phuketista Phi Phi -saarille ja Khai Islandille. Hinta sisälsi kyydin satamaan, satamasta speedboatilla saarien kiertelyn, lounaan ja kyydin takaisin Phuketin satamasta hotellille.

Valmis matkojen tarjoajia löytyy useita ja melkein joka kymmenes koju etenkin Patongilla on matkoja myyviä. Hintoja kannattaa vertailla, kuten myös reittiä missä päivän aikana kierretään ja hinnasta tingata. Hinnat vaihtelevat retkien sisällöstä riippuen 1500-3000 Bahtin (n. 45 €-90 €) välillä per naama. Moni myyjä laittaa hintaan oman lisänsä ja hintatietoisena voit saada useita satoja Bahteja matkan edullisemmin tinkaamalla ja kertomalla muiden myyvän edullisemmin.

Omatoimimatka

Tällä kertaa päätimme kokeilla hieman erilaista matkustamista. Viimeksi tuntui, että päivänä aikana ei ehtinyt näkemään kaikkea ja päivä oli yhtä juoksemista muiden aikataulujen mukaan, joten teimme omatoimisen matkan. Ostimme liput Phuketista Phi Phille pienlaivalla. Ostimme laivamatkan etukäteen samoilta matkojen myyntipisteiltä, mistä valmis pakettimatkatkin myydään. Jälleen kerran kannattaa vertailla hintoja ja tingata. Saimme tingattua laivamatkan yhteen suuntaan Phi Phille sisältäen kyydin hotellilta Phuketin satamaan, hintaan 400 Bahtia (n. 12 €) per naama.

Jäimme Phi Phille pariksi yöksi majoittumaan. Meinasimme varata bungalow majoituksen Long Island Beachiltä ensin Airbnb kautta edullisemmin (lue täältä lisää meidän Phuketin majoituksesta). Pian kuitenkin muistimme, että meille oli kertynyt Hotels.com palkinto-öitä aiemmista hotellimajoituksista parille yölle, joten hyödynsimme ne tällä kertaa.

Ko Phi Phi Don Long Beach Paradise Pearl resort bungalow

Vinkki Ko Phi Phi Don -saarella majoittuvalle:

Jos haluat rauhaa niin ota majoitus Long Beachiltä. Se on rauhallinen pelkästään hotellimajoituksineen ja saaren upein pitkä valkoinen ranta.

Ko Phi Phi Don Long Beach Seaview

Jos taas haluat juhlia ja menoa, ota majoitus Tonsai rantakylästä – sieltä mihin saaren veneetkin saapuvat. Tonsai on täynnä ravintoloita ja baareja, rantavaatekauppoja, hierontapaikkoja, leipomoita, matkatoimistoja ja minimarketteja.

Ensimmäisenä päivänä vaelsimme jalan ympäri Ko Phi Phi Don -saarta. Kävimme myös kuuluisalla näköalapaikalla. Olimme lukeneet, että sinne kannattaa mennä auringon nousun tai laskun aikaan, sillä päiväsaikaan turisteja on niin paljon. Ilmeisesti tämä tieto oli kirinyt monta muutakin, sillä kävikin niin että paikalla oli paljon enemmän turisteja kuin päiväsaikaan.

Phi Phi Viewpoint 3 sunset / auringonlasku
Phi Phi Viewpoint 3

Phi Phi Viewpoint 3 sunset / auringonlasku

Sieltä laskeuduttiin alas Tonsain rantakylään. Sieltä taasen otimme lopuksi taksiveneen (pitkähäntävenekyydin) hotellille. Taksiveneen hinta Long Beachin ja Tonsain välillä on päiväsaikaan 100 Bahtia (n. 3 €) per naama ja yöaikaan (klo 18 jälkeen) 150 Bahtia (n. 4,5 €) per naama.

Toiselle päivälle vuokrasimme etukäteen hotellin rannastamme pitkähäntäveneen päiväksi yksityiskäyttöön. Näissä myös hintaeroja sen mukaan kauanko haluaa vesillä olla ja missä saarilla ja rannoilla käydä. Meillä vene maksoi kokonaisuudessaan 1500 Bahtia (n. 45 €) per naama (Bamboo Island teki hintaan 400 Bahtia (n. 12 €) per naama lisää, verrattuna pelkän Ko Phi Phi Lee -saaren kiertämiseen).

Ko Phi Phi Don Long Beach Seaview boat / pitkähäntävene

Paluu laivamatkan Phi Philtä Phukettiin ostimme etukäteen Ton Sai rantakylästä matkamyyntikojulta (olisi saanut myös hotellilta ostettua). Jälleen kerran hintatietoisuus oli etumme, sillä säästimme tinkaamalla 100 Bahtia + taksimatkan Phuketin satamasta Patong Beachille. Saimme siis jälleen tingattua laivamatkan 400 Bahtia per naama hotellikyydin kera.

Phuket - Phi Phi ferry / pienlaiva

Hintavertailu

Kaikkinensa jos siis summaa hintaerot yhden henkilön kustannuksina pakettimatkan ja omatoimisen väliltä:

Pakettimatka yhden päivän saarikiertely isolla turistiporukalla speedboatilla, hotellikyydit satamaan ja takasin sekä lounas n. 1500-3000 Bahtia riippuen valmis matkan järjestäjästä.

Omatoiminen kolmen päivän saarikiertely, laivamatkat edes takaisin, hotellikyyditykset  satamaan ja takaisin yhteensä 800 Bahtia + pitkähäntävene yksityiskäyttöön päiväksi 1500 Bahtia + majoitus oman mielen mukaan + taksiveneet suuntaansa 100-150 Bahtia krt. Eli Kustannus ilman majoitusta ja taksiveneitä 2300 Bahtia. Ei siis juurikaan hintaeroa pakettimatkaan, mutta matkakokemus täysin erilainen ja rauhassa riittävästi aikaa viettää kussakin paikassa.

Ko Phi Phi Don Monkey Beach

Matkustaminen ja kohteiden kiertely Phi Phi -saarilla

Valmis pakettimatkalla reissasimme isolla speedboatilla Phuketista Phi Phi -saarien muutamaan kohteeseen: Snorklaamaan koralliriutoille, Monkey Beachille (veneestä käsin katselua), Ton Sai rantakylässä lounas, Ko Phi Phi Lee -saaren tunnettu Maya Bay, Pi Leh Bay ja Viking Cave. Sieltä lopuksi vielä Khai Islandille. Kussakin paikassa aikaa oli todella vähän, vartista puoleentoista tuntiin.

Ko Phi Phi Don Monkey Beach
Monkey Beach

Kuvat järjestyksessä: Phuketdreamcompany, Mythailandtours, Patongtour

Meillä kävi tosi hyvä tuuri, sillä muutama mahtui speedboatin etuosaan ja pääsi nauttimaan tuulen vireestä ja maisemista ilman näköesteitä. Loput istuivat speedboating sisällä katon, seinien ja lasien takana. Ja näillä valmismatkoilla kun speedboatit eivät ole pienintä kokoa vaan yhteen veneeseen mahtuu n. 20-30 (joihinkin jopa 50) ihmistä.

Upeiden saarikohteiden nauttiminen onkin siis turistin täytteistä kun moni taistelee istumapaikoista ja koittaa saada ahtaassa veneessä kuvia maisemia vasten ilman muita turisteja photobombaamassa kuvissa taustalla. Omalla pitkähäntäveneellä saimme rauhassa kuvailla ja katsella maisemia täysin omaan tahtiin ilman näköesteitä ja turistien pälpätystä taustalla. Kuski odotti aina niin kauan kun halusimme kussakin paikassa viipyä ja saimme päättää reittijärjestyksen itse.

Ja nyt etenkin kun suosittu ja upea Maya Bay on suljettu turisteilta, pääsee sinne katsomaan rantaa vain veneestä käsin. Speedboatistä käsin siis tuskin siitä saa niin paljoa iloa irti kuin omalla veneellä lahden poukamaan pysähtyen kuvailemaan ja snorklaamaan.

Phi Phi Islands Maya Bay

Kansikuva: Traveldailymedia

Phi Phi -saarien suosittu Maya Bay suljettu vuoteen 2021 asti turisteilta

Kuuluisa ranta jouduttu sulkemaan luonnon varjelemiseksi. Muun muassa Leonardo Di Caprion tähdittämästä The Beach -elokuvasta (2000) tunnettu kaunis ranta pidetään suljettuna, jotta sen ekosysteemi koralliriuttoineen saa aikaa korjautua turismin ja ilmastonmuutoksen aiheuttamista rasituksista.

Ranta suljettiin jo kesäkuussa 2018 kuukausiksi, mutta se ei riittänyt korjaamaan luontoa vaan tarvittiin useamman vuoden sulkeminen, jotta luonto, kuten koralliriutat, mangrovemetsä ja ranta toipuvat. Paikalliset kertoivat, että ranta jouduttiin sulkemaan, sillä turistit roskasivat, käyttivät paljon aurinkorasvaa ja veden pinta oli öljyinen ja päivittäin 5 000-6 000 turistia rantaan kuskanneiden veneiden ankkurointi turmeli koralleja. Lahden sulkemisen jälkeen viime vuonna mustatippiriuttahaita on nähty uivan lahden vesissä. Thaimaan kansallispuistojen osaston edustaja kertoi, että kun puisto avataan uudelleen, kävijöiden lukumäärä rajoitetaan ja veneitä kielletään kiinnittymästä lahden vesiin.

Maya Bay closed because of tourists

Kuva: Smartertravel

Omatoimisesti kiertämällä kohteet ja fiksuin järjestys

Lähdimme liikkeelle aikaiseen kuudelta aamulla auringon nousua ennen, jotta ehtisimme parhaille paikoille ennen turistirysiä. Yllätyksenä tuli kuitenkin se, että Maya Bay oli edelleen suljettu ja juuri sinne kun halusimme ensiksi, jotta ehtisimme rannassa ottaa kuvia rauhassa ennen turistien vallatessa rantaa. Viimeksi kun ranta oli tuhansien turistien valloittama, oli kuvaus hankaa. Saimme silloin kuitenkin täydellistä ajoistusta puolesta tunnista tuntiin paikallaan odottamalla välin missä ottaa kuva ilman turisteja taustalla pöölöilemässä.

Maya Bay 2017, closed / suljettu 2018 - 2021. Snorkeling / snorklaus
Maya Bay. Kuva otettu 12/2017.

Tämä olisi siis aiemmin ollut se paikka, johon ehdottomasti olisi kannattanut tulla auringon nousun tai laskun aikaan, mutta nyt lahdelman ollessa suljettu, olisi toinen järjestys ollut fiksumpi. Maya Bayssa pysähdyimme snorklaamaan ja sieltä jatkoimme ympäri Ko Phi Phi Lee -saaren muut kohteet Viking Caven kautta ja Pih Leh Bayhin snorklaamaan.

Maya Bay closed / suljettuPih Leh Bay snorkling / snorklaus

Sieltä jatkoimme Monkey Beachin kautta kohti Bamboo Islandia.

Kuvat Monkey Beachiltä

Jos näin jälkikäteen saisi päättää järjestyksen uusiksi, menisin ensiksi Bamboo Islandille, ennen turistirysää. Se oli ehdottomasti Maya Bayn rannan kiinni oltua hienoin ranta niin turkoosin sinisine vesineen, puhtaan valkoisen rannan ja paratiisi saaren kasvustojen kera. Nyt menimme sinne pahimpaan rysäaikaan, joten ranta oli aivan täynnä turisteja ja jäimmekin siihen edustalle vain snorklaamaan.

Bamboo Island and snorkeling

Bamboo Islandin edustalla oli ehdottomasti parhaimmat snorklaus paikat, upeita koralliriuttoja ja monipuolisesti eri kaloja ja meren elämää pohjassa kirkaan veden kera!

Pakettimatkojen Khai Island jäi välistä omatoimimatkalla sen oltua hieman kauempana, mutta ajattelimme tehdä sinne ihan erikseen päiväreissun vielä loppureissusta.

Khai Island sea, speedboat and snorkeling

Khai Island. Kuva: Theguidethailand

Kaikkinensa omatoiminen matka antoi kyllä paljon enemmän eikä ollut niin stressaavaa ihmispaljoudessa rynnimistä. Voin siis lämpimästi suositella jälkimmäistä vaihtoehtoa myös muillekin!

Ko Phi Phi Don Long Beach Seaview

Onko sulla jakaa vinkkejä Phukettiin tai Phi Phi -saarille?

Kommentoi ja kerro alle, niin muut voivat saada vielä lisää tietoja eri vaihtoehdoista miten matkaa näille seuduille voi tehdä ja millä hinnoin. Missä kannattaa käydä?

Bile-Dani ja Eve-rakas lomailee paratiisisaarilla

PS. Kaikki postauksen omat kuvat on otettu iPhone XS -puhelimella ja sitä onkin jo paljon kyselty Instagramin puolella näitä kuvia ja videoita reissulta julkaistuani. Puhelin on tänä päivänä monien tärkein työväline – etenkin jos vapaammasta elämästä haaveilee. Paikkariippumaton osittainen tai kokonainen työ on lisääntymään päin ja elämme somen kulta-aikakautta, jolloin laitteisiin ja lisävälineisiin kannattaa panostaa. Hyvät työvälineet helpottavat työskentelyä ja auttavat tekemään työsi nopemmin, laadukkaammin, paremmin ja suojatummin.

Kannattaa siis panostaa hyvään puhelimeen, niin ei tarvitse kameraa kanneskella erikseen aina mukana. Lue lisää käyttämistäni ja hyväksi kokemista puhelimen lisävarusteista täältä ja hyödynnä alennuskoodi!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Tutustu lisää aiheeseen lähteistä:
https://www.rantapallo.fi/rantalomat/luulitko-tietavasi-kaiken-thaimaan-suosituimmasta-saaresta-10-yllattavaa-faktaa-phuketista/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Phi_Phi_-saaret
https://minnethaimaassa.com/phuket/
https://www.traveldailymedia.com/no-entry-to-thailands-maya-bay-until-2021/
https://www.is.fi/matkat/art-2000005850096.html
https://minnethaimaassa.com/koh-phi-phi/

2 vastausta artikkeliin “Pakettimatka vai omatoiminen saarihyppely? Mitä tapahtui yhdelle Thaimaan upeimmista rannoista? Thaimaa, Phi Phi Islands”

  1. […] Pakettimatka vai omatoiminen saarihyppely? Mitä tapahtui yhdelle Thaimaan upeimmista rannoista? Tha… […]

  2. […] Pakettimatka vai omatoiminen saarihyppely? Mitä tapahtui yhdelle Thaimaan upeimmista rannoista? Tha… […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics