TIS2 vs. TIS4 – Sinkkuna vs. pariskuntana, TIS-vertailu (OSA 1)

Tunnen sanoinkuvaamattoman suurta kiitollisuutta siitä, että oon saanut poikkeuksellisen mahdollisuuden osallistua Temptation Island Suomeen kaksi kertaa – sekä sinkun että pariskunnan roolissa. Monia onkin kiinnostanut paljon kuulla eroja näiden kausien ja kokemuksien välillä. Muilla mukana olleilla on kokemusta vain jommasta kummasta roolista ja jokaisen omien kokemuksien mukaan palautteet reissusta ovat olleet hyvin vaihtelevia – toisilla reissu on ollut parasta, mitä elämässä tapahtunut kun taas toisilla elämän suurimpia virheitä. Myös tuotantokaudella ja silloin mukana olleella porukalla on ollut vahvasti vaikutusta siihen, minkälainen kokemus on kullakin reissusta käteen jäänyt. Sen vuoksi jokaisen henkilökohtaista kokemusta ei suoranaisesti voi vertailla tai rinnastaa keskenään toisten kanssa, mutta ainekin suurimpia eroja sinkkuja ja pariskuntana mukana olemisessa pystyn varmasti vertailemaan. Ja tietenkin kertomaan mun omakohtaisen kokemuksen ja mielipiteen TIS2 vs. TIS4 kausista sekä sinkkuna vs. pariskuntana mukana olemisesta. Jotta pystyn parhaiten vastaamaan ja avaamaan asiaa mulle tulleisiin kyselyihin, jaan postauksen kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa painotan kausien eroja. Toisessa syvennytään tarkemmin taas eroihin näiden kahden eri roolin välillä – ja sen myötä varmasti myös hieman paljastuksia tulevan kauden kokemuksista. Eli jos oot kova Tempparifani, kannattaa pysyä kuulolla, sillä lisää on tulossa!

IMG_0053

TIS2 vs. TIS4 – Kumpi parempi?

EHDOTTOMASTI TIS4. Ja miksi? Siihen löytyy monta perusteltua syytä, mutta ehkä kaikkein vaikuttavin on sinkkuporukka (sekä naiset että miehet). Toisena vahvana syynä on neloskauden tapahtuma- ja tunnerikas sisältö, jossa ihmiset poikkeuksellisen avoimesti puhuu ja näyttää tunteensa ja laittaa kaiken likoon.

Sinkkuporukan vaikutus kauteen

Sinkut on kuitenkin tosi iso osa Temppareita ja sillä, minkälainen porukka kullekin kaudelle on mukaan valikoitunut, on suora vaikutus siihen, onko siellä samantyyppisiä ihmisiä, viihtyykö ihmiset keskenään ja näin ollen koko kauden tapahtumiin ja sisältöön. Temptation Island Suomi on kuitenkin aitoa realitya, mitä ei oo kenenkään osalta etukäteen käsikirjoitettu (käsikirjoitettua on vain aikataulut, kuvauspaikat, haastattelurungot sekä perustekemiset, kuten allasseremonia, treffit, bileet, iltanuotio – mutta jokainen itse päättää, mitä missäkin tekee, mitä puhuu ja miten haastatteluihin vastaa). Se kaikki on aitoa kanssakäymistä –  toki normaalista poikkeavissa ja erittäin otolliseksi luodussa ilmapiirissä omanlaisessa kuplassa eläen. Vaikka se on parisuhdepeli, se on mind-game myös monille sinkuille. Siellä voi ajatella ja toimia itselleenkin ihan vieraalla tavalla ja sen vuoksi siihen ei kukaan pysty valmistautumaan etukäteen, jokaisen oman mielen vekkulat pääsee yllättämään tuolla ihan uudella tavalla.

Neloskauden sinkut

Ehkä kaikkein suurin ero oli onnistuneessa castingissä – neloskauden sinkut oli valehtelematta parhaat. Ja parhaalla tarkoitan tässä tapauksessa sitä, kuinka huippu tyyppejä ne oli ja kuinka yhtenäiset porukat ja hyvä yhteishenki sinkkujen välillä vallitsi. Voin oman kokemuksen syvällä rintaäänellä ja myös tuotannon kanssa asiasta keskusteltuani todeta, että millään kausilla aiemmin, ei oo ollut noin hyvin keskenään toimeen tullutta sinkkuporukkaa. Nää sinkut osas pitää hauskaa, tukea toisiaan sekä olla siskoja ja veljiä toisilleen. Sen lisäksi mä arvostan neloskauden sinkkuja siitä, että jokainen uskalsi olla rohkeasti aito oma itsensä, ei esittänyt ketään muuta, oli aidosti läsnä, osasi kuunnella ja lohduttaa sekä pitää hauskaa. Ja jos vertaa kokonaisuudessaan näitä sinkkuporukoita aiempien kausien porukoihin, niin nää ihmiset oli jalatmaassa olevia eikä itsekeskeisiä tai ylimielisiä (sillä aiemmilta kausilta on jokaisesta porukasta joku tällainen pahanilman kiiski kyllä löytynyt). Mulla ei oo meidän neloskauden sinkuista MITÄÄN PAHAA SANOTTAVAA. Only love and respect! <3 Ja näiden ihmisten kanssa oonkin mielelläni viettänyt porukalla aikaa ja viestitellyt kuin vanhat tutut konsanaan.

IMG_0050

Aiempien kausien sinkut

Sen sijaan aiemmilla kausilla sinkut on suorastaan melkein pyrkinyt raatelemaan toisensa, puukottaneet selkään, puhuneet selän takana paskaa toisista turvatakseen oman selustansa ja taistelleet viimeiseen asti huomiosta. Toki hyviäkin ystäviä sieltä on löytynyt ja jäänyt elämään sekä reissussa ollut mielettömän upeita hetkiä, mutta kokonaiskuvassa jotain aivan muuta kuin neloskaudella. Jos oot valmis kuulemaan paljon faktaa kulissien takaa: asioista, mitä ei oo suoranaisesti ohjelmassa näkynyt sekä asioita, joista on vaiettu mun mielestä jo liian kauan, niin jatka lukemista. Tekstin ei oo tarkoitus olla tahallaan negatiivissävytteinen (koitan kiertää kaiken turhan negaation kaukaa), mutta tää teksti vaatii sitä hieman, jotta pystyn todella avaamaan asian todellista laitaa eikä kerrankin kaunistella asioita.

Kuten aiemmassa postauksessa TIS4 – Temptation Island Suomi jo hieman avasin, meidän kakkoskaudella tyttöjen puolella syntyi pieniä kuppikuntia ja niiden välillä järkyttävää selkäänpuukotusta ja mustamaalaamista. Ja sitä jatkui myös kuvauksien jälkeen – niin kauan kuin ohjelma oli pinnalla. Ne, ketkä tuli varattujen kanssa aidosti juttuun ja viihtyi niiden kanssa, oli toisille sinkuille uhka.

Jos nyt avaan tätä kuviota ainekin omalta osaltani, niin itse tulin heti alusta alkaen hyvin juttuun Laurin kanssa (koska meitä yhdisti Lahti, yhteiset piirit ja samat jutut) sekä Roopen kanssa. Kummatkin oli mulle hyviä ystäviä, porukan nuorimpina löydettiin sama aaltopituus ja nautin niiden seurassa ajan viettämisestä. Ja yhtälailla heidänkin suusta on kuultu sama toisinpäin. Ja nää kaksi ihmistä kuuluu edelleen mun elämään yhtinä rakkaimpina ystävinä. Viestitellään kyllä, mutta ei nähdä kovin usein. Kuitenkin silloin, kun nähdään niin tuntuu, että viime näkemisestä ois kulunu vasta pieni hetki. Laurin lähdön jälkeen uutena kuvauksiin tuli mukaan Kalle. Kallea en pitänyt alkuunkaan vaan ystävänä, vaan ihastuin siihen ensisilmäyksellä – se vaikutti just sellaselta, keneen siviilissäkin oisin voinut katseeni kääntää. Viihdyin siis aidosti näiden kolmen kundin kanssa (osan kanssa kaveripohjalta, osan ihastuspohjalta) eikä se ollut mitään kilpailua vaan ihan tunnepohjasta. Tätähän puoltaa jo sekin, että kaksi ihmistä kuuluu edelleen mun elämään vahvasti ja kolmaskin kuului hetken aikaa (tästä myös avasin aiemmassa postauksessa tilannetta kuvauksien jälkeen ja siitä, kuinka me on Kallen ansiosta ylipäätään tavattu Danin kanssa). No kuitenkin, koska mä vietin niin paljon aikaa näiden poikien kanssa, koki osa sen uhkana ja alkoi mustamaalaamaan mua. Nää tytöt mm. mun selän takana yöllä rannalla sai painostettua vanhemmat varatut lähettämään mut kotiin seuraavana päivän. Roope oli Kallen kanssa ollu asiaa vastaan, mutta Roopen kertoman mukaan, nää vanhemmat pakotti painostamalla myös Roopen suostumaan, sillä 2 vs. 2 he ei ois voineet tiputtaa mua. Roope on ihana ihminen ja harmitellut ja pahoitellutkin mulle asiaa jälkikäteen, joten no hard feelings for him. Mun ymmärrys ei vaan riitä siihen leikkikoulumeininkiin, mitä osa meidän kakkoskauden sinkkutytöistä tuolla leikki. Ja sen takia, että sais olla reissussa pidempään ja viettää väkisin aikaa varattujen kanssa, ketkä ei edes ollut heidän makuunsa tai tullut heidän kanssa aidosti niin hyvin juttuun. Enkä ollut ainoa meidän kaudelta kuka tällaisen kohteeksi joutui (en vaan voi puhua muiden asioista näin julkisesti).

En itse kuitenkaan kanna kenellekkään enää pienintäkään kaunaa meidän kakkoskaudelta, päinvastoin. Ne ihmiset ja kokemukset opetti mulle myös itsestäni paljon ja kasvatti mua.  Sen vuoksi en myöskään halua mainita nimeltä kuin ne, joilla tähän tarinaan on alun alkaenkin ollut positiivinen osuus. Vaikka en kuvauksien aikana ja ohjelman ulostulon aikaan pitänyt näistä kaikista ihmisistä, enkä pidä parista vieläkään, niin en halua heille kellekkään mitään pahaa. Kuitenkin sen tason kiusaaminen, mitä tapahtui siviilissäkin, ei oo okei. Itse oon vahva ihminen ja kestän sen, mutta joku muu herkempi ei ois kestänyt. Kiusaaminen ei oo koskaan okei ja siitä ei pidä vaieta. Oon vaan omalta osaltani nyt tyytyväinen siihen, että oon päässyt avaamaan näitä asioita henkilöiden nimiä mainitsematta ja saanut mielenrauhan sen myötä kun totuus on tullut julki. Oon myös äärettömän kiitollinen siitä, että neloskauden porukasta jäi vaan hyvät fiilikset ja ettei niiden sinkkujen oo tarvinut käydä samanlaista showta keskenään läpi.

Myös kolmoskaudella se naissinkkujen välinen taistelu näky jaksoista jopa katsojalle asti – kun joku toinen viettikin aikaa sen varatun kanssa, kenen kanssa itse olis halunnut viettää aikaa, niin heti oltiin avautumassa muille asiasta sillä välin. Nainen on naiselle susi, eikö se niin mene?

Toi on rankka paikka myös sinkuille ja kuten sanoin, tuolla mieli voi mennä ihan totaalisen sekaisin ja jokainen voi toimia itselleenkin täysin vieraalla tavalla. Monilla herää sellanen selviytymisvietti ja myöhemmin Suomessa ihmettelee omaa toimintaansa. Mä arvostankin neloskauden sinkkuja ihan älyttömästi, koska ne ei siitä huolimatta, vaikka kuinka olisi mieli tehnyt niin väkisin koittanut tulla toisten väliin, ketkä aidosti tuli juttuun keskenään. Ne ei mustamaalanneet toisiaan varatuille, jotta sais itse olla pidempään vaan ottivat ilon irti siitä ajasta mitä siellä oli, eikä stressannu tiputuksia ennalta (muutakuin oman pään sisällä). Ja sinkuilla jos tuli keskenään erimielisyyksiä tai kilpailua, ne selvitti ne keskenään sinkkuporukassa keskustellen.

Lue myös: TIS2 – Temptation Island Suomi

IMG_0058

Tapahtuma- ja tunnerikas sisältö

En voi kieltää, etteikö kakkoskaudella olisi tapahtunut monen moistakin, mutta samanlaisia tunnesiteitä ja avoimuutta ei ainekaan silloin ollut. Neloskausi tulee olemaan myös siitä muista kausista poikkeava, että siellä tapahtuu sekä fyysisellä että henkisellä tasolla monien välillä niin paljon – eikä ihan perus kaavan mukaan, vaan hyvinkin yllättävien valintojen ja käänteiden kautta. Neloskaudella niin sinkut kuin pariskunnatkin oli totaalisen avoimia kaikesta, sanoja eikä tekoja säästelty, ei koitettu peitellä tai piilotella (ehkäpä jotain poikkeusta lukuunottamatta, ei paljasteta siitä sen enempää) eikä häpeilty mitään, joten uskoisin myös katsojien pääsevän entistä syvemmälle jokaisen parin ja yksilön tarinaan neloskaudella.

Oleellisin syy tähän avoimuuteen oli varmasti se, että ohjelmaan kuvattiin pari uutta lisäosaa, joissa paneudutaan tarkemmin pariskuntien syvimpiinkin ajatuksiin kunkin vallitsevan hetken mukaisesti. Näistä toisesta on kerrottu jo julkisesti, joten siitä voin jo mainita tässä vaiheessa. Neloskaudella kuvattiin iltanuotioiden jälkeen vielä extraa varten pariskuntien fiiliksiä, joissa pariskunnat kävi sinkkujen kanssa läpi vielä videoiden tapahtumia ja niiden aiheuttamia tuntemuksia. Jos taas vertaa vaikka kakkoskauteen, niin sillonhan sinkut ei juurikaan saaneet tietää, mitä videoilla oli näkynyt ja usein varatut menivät suoraan nukkumaan eikä juurikaan kertoneet videoiden tapahtumista tai niiden aiheuttamista tuntemuksista sinkuille. Tietyllä tapaa varatut silloin sulkeutuivat niiden ajatuksiensa kanssa oman pään sisälle. Nyt uudella kaudella siihen ei ollut mahdollisuutta ja ihmiset oppivat sen myötä olemaan avoimempia myös kaikissa muissakin tilanteissa.

Kaiken kaikkiaan yllättävä kausi! Vaikka itsekin luulin, että pystyisin helposti aiemmin mukana olleena olettaa, mitä tuleman pitää ja miten asiat tulevat kenenkin kohdalla menemään, niin toisin siinä kuitenkin kävi – myös omalta osalta.

IMG_0065

Sinkkuna vs. pariskuntana – Kumpi parempi?

Jatketaan tästä seuraavan osan parissa! OSA 2:sta odotellessasi, jos mielessäsi on erityisesti jotain, mitä haluaisit ehdottomasti tietää näiden kokemuksien eroista tai muuten vain Temppareista, kommentoi alle tai laita viestiä niin sisällytän vastaukset myös seuraavaan osioon.

4 vastausta artikkeliin “TIS2 vs. TIS4 – Sinkkuna vs. pariskuntana, TIS-vertailu (OSA 1)”

  1. […] takaperin julkaistiin Tempparivertailun ensimmäinen osa, jossa käytiin enemmän läpi eroja Temptation Island Suomen kakkos- ja neloskauden välillä ja […]

  2. […] hyvinvoinnin vuoksi kuin myös teidän iloksi. Sain itselleni jo tarpeeks suuren opetuksen, kun patosin 2 vuotta sisälläni meidän kakkoskauden asioita tyttöjen välisistä kahnauksista ja ylip… ja nyt kun ne asiat vihdoin rohkeni kertoa ääneen, oon saanut itselleni mielenrauhan. Eli haluan […]

  3. […] TIS2 vs. TIS4 – Sinkkuna vs. pariskuntana, TIS-vertailu (OSA 1) […]

  4. […] TIS2 vs. TIS4 – Sinkkuna vs. pariskuntana, TIS-vertailu (OSA 1) […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics