Keväisin toistuva ilmiö – 4 vinkkiä sen selättämiseen

En tiedä olenko ainoa, kuka huomaa saman ilmiön toistuvan vuosi toisensa perään – keväisin masennusoireista ja jaksamisen puutteesta kärsiminen. Jo pitkään asiaa pohdittuani olen tullut siihen tulemaan, että kyse ei ole vain oman mielen sisäisestä kaamosmasennuksesta vaan keväisin yhtäkkiä myös ympärillä monet asiat ja ihmiset tuntuvat romahtavan. Elämä potkii päähän oikein kunnolla ja saa taistella niin oman kuin mahdollisesti muidenkin jaksamisen puolesta.

Sen vuoksi äärimmäisen tärkeää olisikin, että panostat entistä enemmän itseesi ja huolehdit, että teet parhaasi tukeakseaksesi vaikeampaa ajanjaksoa. Jotta mieli voi voida hyvin, on tärkeää, että ravitset kehoa monipuolisella ruokavaliolla, riittävällä määrällä lepoa ja sopivasti kuormittavalla liikunnalla. Kevät on myös uudistumisen aikaa: tehdään kevätsiivousta – niin kotona kuin henkilökohtaisessa elämässä. On tärkeää välillä pysähtyä miettimään, mitä oikesti elämältäsi haluat. Elätkö jo omannäköistä unelmiesi elämää vai tyydytkö paikallaan lillumiseen, vaikka et olisi onnellinen?

Kaikessa kiireessä ja voimavarojen hiipuessa kuitenkin näiden perusasioiden ylläpitäminen voi tuntua työläältä ja joskus myös ajanhukkaamiselta. Niin monta hoidettavaa asiaa, joten miksi tuhlata aikaa muuhun?

Keväisin toistuva ilmiö - 4 vinkkiä sen selättämiseen

Keväisin toistuva ilmiö - 4 vinkkiä sen selättämiseen

Tiedän itsekin keväisin syyllistyväni itseni laimiinlyömiseen ja väkisin pusertamiseen, sen sijaan kun aikaa voisi enemmän käyttää itsestään huolehtimiseen eikä hommien tällöin tarvitsi olla niin väkistä vaan helppoa tekemistä. Vaatii kuitenkin kovaa itsekuria ja -tahtoa, joten pitää osata prioriorisoida asiat tärkeysjärjestykseen, mahdollisesti päivittää omaa arvomaailmaansa ja välillä jopa väkisin pakottaa itsensä pysähtymään.

Kuinka tärkeäksi ja arvokkaaksi koet oman elämäsi? Haluatko elää elämääsi suorittaen ja kaiken onnen ohilipuen? Tuskinpa!

Onko elämässäsi sellaisia olosuhteita, tekemisiä tai ihmisiä, jotka eivät enää palvele sinua? Olisiko jo korkea aika päästää irti sellaisista, jotka ovat esteenä omalle onnellisuudellesi? Mikä sinua estää?

Lue myös: 5 x miksi?

Keväisin toistuva ilmiö - 4 vinkkiä sen selättämiseen

Keväisin toistuva ilmiö - 4 vinkkiä sen selättämiseen

4 tapaa nostattaa mieltä ja ylläpitää jaksamista

Haluan jakaa sinulle vielä muutaman yksinkertaisen (ainekin itselleni toimineen) tavan, nostattaa mieltä ja jaksamista kaiken kiireen keskellä:

 1. Lähde kävelylenkille raittiiseen ilmaan. Jos sinulla on koira, ota se mukaan ja nautti samalla sen tuomista hyödyistä: On tutkittu, että koirasta huolehtiminen laskee verenpainetta, auttaa rentoutumaan, vähentää stressihormonien määrää ja lisää kehon halihormonin ja oksitosiinin määrää, joka vuorostaan auttaa taistelemaan masennusta vastaan. Voit myös kutsua ystäväsi seuralaiseksi lenkille ja nauttia hyvästä seurasta.
 2. Mene saunaan aamulla tai keskellä päivää. Normaalisti saunominen kuuluu monilla iltatapoihin, mutta aamusauna herätessä tai päivällä piristää kummasti ja voin taata, että se tarjoaa aivan uudenlaisen saunomiskokemuksen. Voit halutessasi vielä buustata kokemusta laittamalla hyvän mielen musiikkia soimaan taustalle ja tehden kiitollisuuspäiväkirjaa oman pääsi sisällä.
 3. Panosta ruokailun visuaalisuuteen. Visuaalisuus on puoli ruokaa. Sen lisäksi, että nätisti aseteltu annos saa sinulle hyvän mielen, voi sen valmistaminen myös tarjota mukavan luovan tauon kaiken kiireen keskellä.
 4. Tee asioita, jotka tuottavat sinulle iloa ja nautintoa. Jos et vielä tiedä, mistä asioista pidät, mitkä saavat sinut hehkumaan ja pakahtumaan onnentunteesta, nyt on korkea aika selvittää.  Vaikka olisi kuinka kiireistä, ennemmin tai myöhemmin et jaksa, jos et lataa akkujasi asioiden parissa, jotka tuovat elämääsi energiaa ja onnellisuutta. Itsellä esimerkiksi tällaisena toimii ystävien tapaaminen, itseni kouluttaminen, motivointi ja unelmointi (verkkokurssit, kirjat, blogit, aarrekartat, suunnitelmat), oman blogin kirjoittaminen sekä muu luova työ. Jollekin toiselle se voi olla jokin  urheilulaji, pelikoneen pelaaminen, itsensä kauniiksi laittaminen, ruoanlaitto tai mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Tärkeintä ei ole se yhteen putkeen käytetty aika (itseltä ainekaan harvoin löytyy useita tunteja putkeen tyhjiä välejä), vaan se kuinka usein sitä teet. Riittää, että teet näitä asioita vaikka vartin pituisissa jaksoissa, mutta tarpeeksi usein. Eli kiire ja miljoona hoidettavaa asiaa eivät toimi tekosyyksi “Ei ole aikaa”, sillä SINULLA ON AIKAA!

 

3 vastausta artikkeliin “Keväisin toistuva ilmiö – 4 vinkkiä sen selättämiseen”

 1. […] Keväisin toistuva ilmiö – 4 vinkkiä sen selättämiseen […]

 2. Itsellä oon huomannut tän ilmiön syksyisin, kun on pimeää ja mikään ei oikein jaksa innostaa. Keväisin, helmi-maaliskuun vaihteessa, herää ihan uudetsaan “eloon” ja on pirteä, jaksaa ja haluaa suunnitella uusia projekteja.

  Tykkään tosi paljon näistä nu lifecoaching-postauksista! Antaa tosi paljon energiaa päivään ja saa miettimään omaa elämää eritavalla 🙂 Kiitos!

  1. Ahaa, ompa jännä! Itsellä juuri aina keväisin, tuntuu et voimat alkaa loppumaan pitkän, pimeän ja kylmän talven jäljiltä.🙃

   Kiva kuulla, tykkään jos voin jotenkin olla muille avuksi, samalla kun potkin itseänikin persuksille eteenpäin porskuttaakseeni omilla teksteilläni!☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics