5 x miksi?

miksiolen

Miksi ihmiset on ilkeitä? Miksi pelkään jääväni yksin? Miksi ihmiset eivät pidä minusta? Miksi olen yksinäinen?

Miksi pelkään tulevani yhä vaan läskimmäksi jos syön joitain herkkuja?

Miksi nainen tienaa vähemmän kuin mies? Miksi ryhtyä yrittäjäksi? Miksi raha hallitsee maailmaa? Miksi raha ei kasva puussa?

Miksi joskus itkettää ja joskus naurattaa? Miksi elän? Miksi elämä on välillä niin monimutkasta ja hankalaa? Miksi ihmiset haluavat aina lisää ja lisää, vaikka heillä on jo kaikkea? Miksen voi olla onnellinen?

Tässä oli vain muutama poiminta Googlen hakutuloksista. Miksi-kysymyksiä on loputtomiin, mutta vastauksia niihin ei aina tunnu löytyvän yksiselitteisesti. Jopa lapset kysyvät jopa satoja kysymyksiä päivässä, joista suuri osa alkaa sanalla “miksi”. Uteliaisuus avaa lapsen ymmärrystä maailmasta ja on tehokas tapa oppia uutta. Eli jos et tiedä, niin miksi et kysyisi asiasta – joko toisilta tai suoraan itseltäsi?

Pstt. Löysin muuten miksi-hakututkimusta tehdessäni jo entuudestaan blogimaailmasta tutuksi tulleen Tiia Konttisen osuvan kirjoituksen, jonka haluan ehdottomasti jakaa teille. Kirjoituksessa Tiia puhuu siitä, miksi jokaisen pitäisi unelmoida ja itsensä piippuun ajamisesta. Kirjoitus on vuodelta 2015 ja sen jälkeen Tiia on hypännyt ulos oravanpyörästä, ottanut oman elämänsä ohjat omiin käsiin ja toteuttanut unelmaansa. Nykyisin hän onkin tunnettu blogivalmentajana, joka opettaa ja auttaa muita menestymään bloggaamisessa. Rohkea hyppy ja menestystarina omien unelmien perässä juoksemisesta!

miksionnellisuus

“Miksi” ongelmanratkaisun työkaluna

Usein kun joku kertoo tai ehdottaa sinulle jotain, kysyt “miksi?” ja vastauksen saatuasi, joko hyväksyt asian tai sitten et. Mitäpä jos kuitenkin kysyisit kysymistä vielä neljä kertaa lisää, jolloin pääset paljon syvemmälle asiasta ja pystyt paremmin päättelemään, onko asiassa mitään järkeä. 5 X miksi -tekniikka on alunperin Toyotan kehittämä, mutta toimii myös hyvin syiden välisten suhteiden selvittämiseen – selvittämään ongelmien perimmäiset syyt.

ESIMERKIKSI: “Epäonnistuin, koska en päässyt asettamaani tavoitteeseen.”

  1. Miksi? Koska en tehnyt tarpeeksi töitä sen eteen.
  2. Miksi? Koska en priorisoinnut asioita tärkeysjärjestykseen.
  3. Miksi? Koska koin myös muut asiat sillä hetkellä tärkeänä ja halusin saada myös ne tehtyä.
  4. Miksi? Koska en ollut tarpeeksi motivoitunut päätavoitteeseeni.
  5. Miksi? Koska minulla ei ollut selkeää “miksiä” (eli minkä takia haluan saavuttaa tämän tavoitteen).

Eli syy epäonnistumisessa olikin se, ettei sinulle ollut tavoitteen saavuttamiseksi tarpeeksi vahvaa syytä, miksi haluat tavoitteen saavuttaa eikä se, ettetkö olisi tehnyt tarpeeksi töitä sen eteen. Eli ensi kerralla riittää, että korjaat “miksisi” ja tällöin myös olet motivoitunut priorisoimaan ja tekemään tarpeeksi töitä tavoitteesi saavuttamiseksi.

miksitavoitteet

Lue myös: Elämä on sinun – Uskallatko elää täysillä?

Lue myös: Mikä on elämäntarkoitus? 5 vastausta suurimpaan kysymykseen

miksiunelmat

“Miksi” unelmien saavuttamisen työkaluna

Silloin kun sun henkilökohtainen “miksi” on tarpeeksi kirkas, niin sä saavutat unelmasi! On tärkeetä unelmoida ja miettiä, mitä elämältään haluaa. Jos se, mistä unelmoit ei ole sun unelma, vaan jonkun toisen tai sulla ei ole kunnon perusteita sille, miksi kyseisen unelman haluat saavuttaa, tuskin myöskään motivaatiota riittää päästäksesi perille. Ottaen huomioon kuitenkin sen suuren työmäärän ja vastoinkäymisten selättämisen. Jotta SÄ voit vihdoin saavuttaa SUN unelmasi, mieti tarpeeksi vahva MIKSI! MIKSI HALUAT SAAVUTTAA TÄMÄN UNELMAN?

Kun asiat sanoo ääneen, laittaa usein aluilleen niiden toteutumisen. Sen vuoksi suosittelenkin sua nyt ottamaan kynän ja paperia käteen ja varaamaan noin 5 min sun ajastasi. Pysähdy tähän hetkeen ja kirjaa paperille vastaus seuraaviin kysymyksiin:

Mikä on unelmasi? Miksi? Miksi, et vuorostaan halua jäädä nykyiseen tilanteeseen?

Ja kuten aiemmassa kappaleessa opit miksi:n käytöstä ongelmanratkaisutyökaluna, voit yhdistää sen tähän unelmien saavuttamisen miksi-työkaluun. Kysy itseltäsi viisi kertaa: MIKSI?

  1. Miksi haluat saavuttaa tämän unelman? Jos vaikka haluat muuttaa ulkomaille, tarpeeksi vahva miksi ei ole se, koska siellä paistaa aurinko.
  2. Miksi? “Koska auringon alla koen itseni energisemmäksi ja positiivisemmaksi.”
  3. Tämäkään ei vielä riitä, eli miksi? “Koska energisempänä saan enemmän ja paremmin aikaan.”
  4. Ei riitä vieläkäään, eli miksi? “Koska ulkomailla voin kokonaisvaltaisemmin paremmin ja pystyn toteuttamaan itseäni.”
  5. Ja vielä viimeisen kerran miksi? “Koska voin ulkomailla olla yksinkertaisesti onnellisempi.”

Tässä vaiheessa sinulla on jo niin monta ja tarkkaa miksiä, että motivaatiosi unelmasi toteuttamiseen on aivan uusissa svääreissä ja ensimmäisen vastoinkäymisen ilmaantuessa, voit tukeutua näihin mikseihisi. Kun meinaat luovuttaa, voit muistella, että miksi halusit ylipäätään toteuttaaa kyseisen unelman ja miksi et halua jäädä nykyiseen tilanteeseen.

miksimiksi

Kuten huomataan,  “miksi” on erittäin tehokas työkalu useampaan eri tilanteeseen ja asiaan. Mikä on sun miksi?

Jaa ajatuksia aiheesta kommentoimalla alas niin jatketaan keskustelua!

3 vastausta artikkeliin “5 x miksi?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics