Miten saavutat tavoitteesi viidessä vuodessa?

Jos et ole tyytyväinen siihen, missä olet nyt, liiku! Et ole puu, joka on juurtunut maahan vaan sinulla on jalat, millä liikkua eteenpäin.

Iso osa ihmisistä päätyy usein vain tyytymään nykytilanteeseensa eikä ota vastuuta omasta elämästään. On helppo syyttää muita siitä, että työ ei ole mieleinen, kaikista negatiivisista ihmisistä elämässään tai siitä, että juuri aina omalle kohdalleen tulee kaikki vastoinkäymiset. ”Miksi aina mulle käy näin?” onkin tuttu varmasti meille jokaiselle, jos ei omasta suusta niin jonkun lähipiiristämme. Jokainen voi omasta toimestaan koska vain tehdä muutoksen ja siihen avuksi halusinkin koota tärkeitä vinkkejä. Tämän artikkelin lukemisen jälkeen tiedät, miten määrittelet hyvän tavoitteen ja keinoja, joiden avulla päästä niihin.   

Rodoksen vanhakaupunki

Minkälainen on hyvä tavoite?

Oletko kuullut aiemmin vielä käsitettä S.M.A.R.T. Goal? Se kiteyttää erinomaisesti hyvän tavoitteen määritteet. Jotta tavoite olisi paremmin toteutettavissa, sen tulisi olla seuraavanlainen:

Specific. Tavoitteen tulisi olla tarkkaan määritelty. Mitä yksityiskohtaisempi, sen parempi. Sen tulisi ainekin vastata kysymyksiin kuka, mitä, missä, milloin ja miksi.

Measurable. Kun määrittelet tavoitteen mitattavissa olevaksi ja seuraat sen edistymistä määrein, pysyt ajan tasalla siinä, missä kohtaa menet, mitä olet jo saavuttanut ja paljonko sinulla on vielä matkaa tavoitteeseen. Voit selvittää, onko tavoitteesi mitattavissa kysymällä itseltäsi: Kuinka paljon? Miten monta? Miten tiedän, että olen päässyt tavoitteeseeni?

Accountable. Vain sinä itse olet vastuussa tavoitteeseen pääsemisestä. Kun tunnistat tärkeimmät tavoitteesi, alat selvittämään tapoja, joilla voit tehdä niistä totta. Kehität asenteita, kykyjä, taitoja ja taloudellisia valmiuksia päästä niihin. Tärkeää on suunnitella vaiheet viisaasti. Tavoitteet, jotka ovat voineet aluksi tuntua ulottumattomissa olevilta, lähenevät koko ajan, koska kasvat niitä kohti. Sinun tulee nähdä itsesi arvokkaana osana näiden tavoitteiden saavuttamista ja kehittää ominaisuuksiasi ja persoonallisuuttasi niiden mukaisesti. Vastoinkäymiset matkalla opettavat aina jotain ja kasvattavat kohti tavoitteitasi kun vain olet valmis ottamaan ne vastaan opetuksina.

Realistic. Ollakseen realistinen, tavoitteen on edustettava asiaa, johon sinun on mahdollista oppia ja kehittyä tekemällä töitä sen eteen. Tavoite ei siis saa olla mahdoton, mutta ei liian pienikään. Suuremmat tavoitteet motivoivat tekemään enemmän töitä tavoitteen eteen. Mutta muista, että voit aina asettaa uusia tavoitteita, kun olet saavuttanut edelliset. Tästä syystä älä kurkota heti ensimmäisenä taivaisiin. Ota yksi tavoite kerrallaan äläkä ikinä vertaile omaasi muiden tavotteisiin tai osaamiseen, he ovat usein tehneet töitä saman asian eteen jo pidempään ja siksi sinua askelia edellä. Usko siis omaan tekemiseesi ja unohda muut. On tieteellisesti myöskin todistettu, että luonnonlahjakkuus on voitettavissa kovalla harjoittelulla. Jotkut joutuvat siis tekemään enemmän töitä saman asian saavuttaakseen, mutta se ei tee siitä mahdotonta.

Timed. Tavoitteen tulisi aina olla aikataulutettu. Jos aikamäärettä ei ole määritelty, et luultavasti koskaan saavuta sitä. Kun tavoitetta ei ole sidottu tiettyyn aikaan, on aina huominen, johon vitkuttaa aloitusta. Jos kuitenkin lukitset tavoitteen tiettyyn aikarajaan, asetat mielen liikkeelle tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteen tulisi myös olla konkreettinen eli voitko maistaa, koskea, haistaa, nähdä tai kuulla sen?

Rodoksen vanhakaupunki

Uskalla sanoa unelmasi ja tavoitteesi ääneen

Kun sanot ne ääneen, laitat automaattisesti aluille niiden toteutuksen. Usko itseesi ja omaan tekemiseesi. Jos sinä et usko, niin miksi kukaan mukaan uskoisi? Menestys ei ole vain sattumaa. Toimi, sillä kukaan ei tule hakemaan sinua kotisohvalta eikä lottovoiton varaan kannata laskea. Älä myöskään menetä uskoasi. Vastoinkäymiset ovat välttämättömyys eikä varmasti yksikään menestyjä ole selvinnyt vastoinkäymisittä. Menestystä voisikin verrata jäävuoren huippuun, josta ulkopuoliset näkevät vain huipun eli sen, että joku on menestynyt. Pinnan alle piiloon jää kuitenkin paljon työtä ja sinnikkyyttä sekä kaikki vastoinkäymiset ja uhraukset, joita menestys on vaatinut.

Menestys on sitä, että voit herätä joka aamu onnellisena ja tehdä just sitä, mikä tekee sut onnelliseksi.

Rodoksen vanhakaupunki

Tässä rypäs vinkkejäni, joilla pääset jo alkuun matkallasi kohti unelmiesi elämää. Aloita näiden työstäminen jo heti tänään. Tulet myöskin myöhemmin saamaan minulta lisää vinkkejä siihen, miten selviät matkallasi vastoinkäymisistä ja siihen, miten löydät ympärillesi oikeanlaisia ihmisiä tukemaan tavoitteidesi saavuttamista. Olethan myös lukenut jo aiemman kirjoitukseni Unelmista totta, josta saat varmasti lisää apuja unelmien metsästys matkallesi.

Itsellä viiden vuoden tähtäimessä on saavuttaa sellainen taloudellinen- ja työtilanne, että voimme muuttaa mieheni kanssa ulkomaille johonkin rantakaupunkiin, jossa aurinko paistaa lämmöstä porottaen talvellakin ja työt hoituvat koneen välityksellä. Rakastamme molemmat aurinkomaiden lämpöä ja kulttuuria –  sitä kiireettömyyttä, että asiat voi monesti hoitaa huomennakin. Omat aivoni myöskin toimivat täysin erilailla ulkomailla ja inspiraationi herää siellä aivan uudella tavalla henkiin. Entä onko sinulla minkälaisia tavoitteita viiden vuoden päähän? Kommentoi alle ja jatketaan keskustelua!   

Jos et saanut tästä vielä oppeja ja puhtia toteuttamiseen tarpeeksi, lisä lukuvinkki Lauri Järvilehdon kirjoitukseen: 5 yksinkertaista askelta tavoitteesi saavuttamiseen.

Rodoksen vanhakaupunki
Tavoite ja sen saavuttaminen

2 vastausta artikkeliin “Miten saavutat tavoitteesi viidessä vuodessa?”

  1. […] kuukausi takaperin kävinkin läpi vinkkejä siihen, miten saavuttaa tavoitteensa viidessä vuodessa. Seuraavaksi jatketaan asiaa siitä, miten niistä matkalla tapahtuvista vastoinkäymisistä oikein […]

  2. […] mitä tarkalleen haluat saavuttaa. Se on osa unelman tavoitteeksi muotoilemista. Postauksessa Miten saavutat tavoitteesi viidessä vuodessa? kerron, mikä on hyvä tavoite. Muista tämä: unelman ja tavoitteen erottaa suunnitelma – […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics